dilluns, 6 de juny del 2016

Uns Bastions neutralitzats per mal temps

Aquest passat cap de setmana hi havia la sisena edició d’una de les proves reines del calendari maasai, Els Bastions. I és que ens són uns quants els maasais que cada any es senten atrets per aquesta prova que recorre la totalitat de la vall de Ribes. Dos dels maasais més acèrrims a la cita són el germans Llop, qui any darrera any desafien aquestes precioses muntanyes i la seva meteorologia canviant i imprevisible. Aquest any no en va ser una excepció i el Big Wolf, l’Arnau ens en fa cinc cèntims amb aquesta crònica des de dins:
Els dies abans de la cursa les previsions meteorològiques ja apuntaven que no faria gaire bon temps i a l'arribar a Ribes de Freser el dia abans es confirmava. Durant la tarda va caure una bona calamarsada i la pluja va durar fins ben entrada la nit. Al “briefing” ens confirmaven que les previsions per dissabte eren dolentes, tempestes de llamps i trons a partir del migdia, i que els recorreguts del trail i l'ultra es modificaven per seguretat: s'anul·lava la part del recorregut que puja al Puigmail i segueix la frontera amb França. 



Dissabte es feien les sortides segons el previst. El trail sortia a les 8 amb els Maasais Bernat, Tete i Ferran, i la marató a les 9 amb els Ignasis, Kevin, Jonathan i Arnau. Fins a Núria un dia ben maco, amb sol i bona temperatura, però a partir d'allà el cel es va començar a ennuvolar i ja es veia a venir que la cosa es complicaria. 

Els del Trail tenien l'avantatge d'una hora per evitar la tempesta el màxim de temps possible i el Bernat, que va ser el més ràpid, va aconseguir evitar-la fins al Balandrau, allà el va enxampar una calamarsada que va deixar el terreny cobert de pedra i li provocava dolor al cap i al cos de la violència. Va poder arribar a Pardines i allà ja es va trobar la cursa neutralitzada. 
 
Els que anaven darrera ja no van poder arribar al Balandrau. Quan a l'Arnau li faltaven uns 200m de desnivell positiu per arribar-hi ja es veia que a dalt i feia malt temps i van començar a baixar corredors i el responsable d'aquell punt informant que es neutralitzava la cursa. Bona decisió ja que la cosa no pintava gens bé. Tornada enrere fins a Coma de Vaca on es van reagrupar l'Arnau, el Tete i els Ignasis. 

Després de rebre indicacions de l'organització baixada cap a Queralbs per un corriol amb molta aigua i ja amb ganes d'acabar. El Ferran els seguiria els passos una mica més tard. Paral·lelament el Jonathan passava per Núria i al veure que la cosa pintava malament decidiria tornar enrera. El Kevin també es quedava a Núria. 

Perquè us feu una idea, dels corredors de la marató (que eren els últims de sortir) només 5 van poder completar el recorregut sense ser neutralitzats en cap punt. Malgrat el mal temps vam poder gaudir d'uns paisatges espectaculars i ens ho vam passar bé. Felicitar a l'organització la gestió de la cursa per les decisions preses respecte als canvis de recorreguts i neutralització.

Fotografies del maasai Ricard Ametller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Participa en el bloc i afegeix els teus comentaris: