dilluns, 1 de juny del 2015

Una Trail Sant Esteve tenyida de Maasais i amb regust agredolç

El darrer diumenge de maig va ser la data escollida per celebrar la 6a edició del Trail de Sant Esteve, prova que es celebra al poble de Sant Esteve de Palautordera i que atrau a corredores i corredors del Baix Montseny i d'arreu del territori.

En aquesta edició una desmesurada xifra de corredors tenint en compte que trepitjaven parc natural (uns 1000 atletes) prenien la sortida de les dues modalitats, una cursa ràpida de 13 km i 400m de desnivell + anomenada Speed Trail i en la qual hi participaven els Maasais Oriol Masferrer, en Jaume Berenguer, na Sònia Hurtado, l'Ignasi Fernández i en Roger d'Ou. I paral·lelament la prova reina i més concorreguda, una trail de 27 km i 1500m de desnivell positiu amb una allau de Maasais participant com a equip a la Copa Montseny. Prenien la sortida en Joan Barquero, l'Eva Moreno, en Jordi Fugaroles, en Roger Costa, na Sílvia Puigtió, l'Ivan Carreras, en Jordi Rius, en Vicents Oms, en Quicu Bruguera, en Ferran de la Varga, en Jordi Cervera, en Pau Castanyer, en Xavi Martínez i en Martí Gutiérrez.

Tots ells començaven a córrer després de l'esclat del petard inicial a un ritme alt i corredor per salvar la primera part del recorregut de 8 km que t'aproximava al tram més dur, l'ascens a St Elies i a la Cova a través de l'inacabable corriol. El grup inicial de 5 corredors d'elit començava a despuntar i de ben a prop els seguien en Martí i en Joan. L'ascensió a la cova va ser l'epicentre de la prova, on arribar amb bones condicions i regulades forces era imprescindible per afrontar una vasta i allargassada baixada que duria els corredors a l'alçada de Santa Margarida. Durant la feixuga  pujada els crits d'ànims dels companys Maasais esperonaven i rehabilitaven les extenuades cames i  a l'arribar al cim de Sant Elies els vilatants de la comarca reconeixien i empenyien a tota la Maasaiada amb crits de “Som-hi Maasais!”

Mentre tot això passava els 5 Maasais de la Speed Trail engegaven màquines per traçar un recorregut molt ràpid però a la vegada molt exigent pels 400m de desnivell. L'Oriol Masferrer entrava tercer i pujava al podi amb un increïble temps de 59min seguit a tant sols 55 segons pel Maasai Jaume Berenguer. El Maasai Roger d'Ou entrava en 8a posició i la Sònia entrava com a 5a noia absoluta i tercera de la seva categoria gràcies a la feina de llebre que va fer el maasai Ignasi que sortia d'una lesió al genoll. Moltes felicitats a tots!

El darrer tram de la Trail, i potser el més complicat degut al cansament acumulat, era el creuament d'una Tordera sense aigua degut a un mes de maig orfe de pluges, i l'ascensió al Castell dels Moros. La calor del migdia començava a cremar els clatells dels atletes i només les paraules d'ànims de l'omnipresent i entusiasta Quicu Sala esdevenien el millor gel energètic per afrontar els darrers 4 quilòmetres de la cursa.

El degoteig d'arribades s'anava succeint amb cares d'esforç i satisfacció, llàgrimes i rialles però sobretot amb la sensació de no arribar sol, l'aixopluc, l'alegria i els ànims de la família Maasai que va esperar a cadascun dels corredors i corredores que anaven creuant la línia de meta per abraçar-los  i animar-los.

L'expectació es centrava ara en saber en quina posició havíem quedat com a equip, ja que la intenció era competir per guanyar la copa Montseny i aprofitar el premi en metàl·lic per compartir-lo entre tots el 86 Maasais i celebrar una graellada popular. Al final no va poder ser ja que vam quedar 3ers per darrera a dos “equips” formats, a dit,  per corredors d'elit.


Des d'aquí volem mostrar la nostra més profunda decepció en saber que la ja habitualment polèmica direcció de l’organització havia configurat uns equips per la ocasió perquè s'enduguessin el premi, saltant-se així el seu obligat estat de neutralitat que exigeix la organització de competicions esportives i el qual fet va suposar la trista imatge que durant l’entrega de premis per equips, el segon equip classificat ni tan sols acudís a l’entrega de trofeus, deixant orfe el segon calaix del podi. També volem rebutjar, sense incidir en accions i fets contrastats, certs models d'organització que no tant sols exploten el Montseny fins l'extenuació amb quantitats desmesurades de curses i atletes recorrent el parc natural sinó que s'aprofiten de la bona voluntat del vilatans de Sant Esteve per guanyar molts diners.

Des dels Montseny Maasais continuarem ferms en la nostra determinació de crear esdeveniments esportius populars en el preu i en participació i col·lectius i sense ànim de lucre pel què fa a l'organització. En mantindrem fidels a l'esperit Maasai d'en Xavi Novell, aquell que estima i defensa el territori i a la seva gent, aquell que creu en uns valors col·lectius i lligats a la natura com ha fet sempre l'excursionisme, defugint del negoci sense principis i dels seus voltors. És per això que us esperem a tots i a totes a la MAASAIADA 2015 que es celebrarà el 18 d'octubre 

I per concloure, felicitar a la Maasai Sara Novell per la seva participació a la 40ª Travessa pel Montseny, l'històrica marxa excursionista de resistència que es va realitzar al massís del Montseny amb inici a Aiguafreda i final a Gualba i en la cual la Sara es va proclamar primera dona en categoria general en cobrir aquest exigent recorregut. Enhorabona Sara!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Participa en el bloc i afegeix els teus comentaris: