dimarts, 4 de novembre del 2014

L’esperit Maasai: article publicat al diari “El 9 Nou”

Ganes de passar-ho bé i ser bona gent. Aquests són els requisits per ser dels Montseny Maasais, la secció de Trail Running del Centre Excursionista Sant Celoni. Les més de 70 persones que en formen part, comparteixen, a més la passió del Montseny i per córrer, l'esperit maasai, l'esperit de Xavier Novell -que es feia dir Maasai pels valors d'aquesta tribu africana- i la més clara voluntat que la seva filosofia, en la vessant esportiva però també personal, perduri en el temps. Igual que ho fan, aquests amb bici, els Salicrú Maasai Team.

Els Montseny Maasais es troben cada dimarts per fer entrenaments funcionals i participen en diferents proves. Diumenge, després de dos anys en marxa, van organitzar la primera Maasaiada: 46 quilòmetres pel Montseny, que va guanyar Jacint Querol (4h 49 min) per davant de Kiko Bruguera i Pablo Domingo. "En Xavi no corria gaire, ell era d'anar amb bici, però tot el que fos ultra li encantava. Aquesta cursa és un tribut a en Xavi, però també a tots els que s'han mort prematurament", diu Jonathan Quer, dels Maasais. Hi van participar 28 persones perquè no van tenir els permisos necessaris fins un mes abans, però de cara al proper volen que creixi.

D'altra banda, l'equip de ciclisme Salicru Maasai Team es va crear a tal fa cinc anys, després que Novell morís atropellat mentre anava amb bici; amb tot, ja feia temps que diversos ciclistes de l'empresa Salicrú de Palautordera participaven junts en moltes proves i portaven els mateixos mallots, que precisament havia impulsat Novell. També va ser ell l'impulsor de la Xino-Xano el 2007: pujar al Turó de l'Home de nit al juliol. Una sortida que des del 2009 es diu Maasaiada Xino-Xano en homenatge a Novell i en la qual ara també hi participen els Montseny Maasais i on s'apleguen entre 50 i 100 persones.

"Salut, pau i llibertat" era el lema de Novell. Tenia les idees clares i no tenia fronteres; d'aquí que els homenatges no només arribin de l'esport. Unes 100 persones van pujar fa 15 dies al Turó de l'Home amb els gegants de Sant Celoni per recordar Novell cinc anys després de l'accident i commemorar la primera pujada al Turó dels gegants, fa 20 anys. Per fer-ho amb l'esperit Maasai, aquest cop van pujar per camins de bosc. "Tot això diu el tipus de persona que era: lluitador, sempre amb nous reptes i generós... Tant de bo no haguéssim hagut d'arribar aquí, però t'omple, t'omple i molt", diu Sara Novell, la seva germana.

L'esperit Maasai continua. I com diria Novell, "gas a la burra!" (gas a la bici).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Participa en el bloc i afegeix els teus comentaris: